Straatnamen Saksen Weimar bekend

Poortgebouw Saksen Weimar

Wonen in een gebied vol geschiedenis

De straatnamen voor Saksen Weimar zijn bekend! Ze verwijzen naar de bijzondere militaire geschiedenis van het terrein van de voormalige kazerne: Laan van Saksen-Weimar, Saksen-Anhalthof, Saksen-Coburgplaats, Garde Jagers en Garde Grenadiers.

De gemeente Arnhem heeft namen gekozen die aansluiten op de al bestaande straatnamen in de buurt. Het nieuwe, groene woongebied in Arnhem-Noord krijgt zo een fraai historisch tintje.

Terug in de tijd
De oorsprong van de naam Saksen-Weimar ligt 440 jaar terug in de tijd. Saksen-Weimar was, naast natuurlijk de naam van de bekende Arnhemse kazerne, een van de Ernestijnse hertogdommen in Thüringen. Het bestond van 1572 tot 1741. Daarna ging Saksen-Weimar op in het grotere hertogdom Saksen-Weimar-Eisenach. En nu is er dus de Laan van Saksen-Weimar, een statige bomenlaan en de toegangsweg tot de wijk.

Bevrijdingsjaar
De Saksen-Anhalthof heeft een verleden dat terugvoert naar 1945. Op 9 juli van het bevrijdingsjaar voegde het toenmalige Sovjetbestuur de overheidsdistricten Maagdenburg (provincie Saksen) en Merseburg (land Anhalt) samen. De Saksen-Coburgplaats is, net als de Laan van Saksen-Weimar, vernoemd naar een van de Ernestijnse hertogdommen.

Wapenfeiten
Ook de straatnamen Garde Jagers en Garde Grenadiers ademen historie. Ze stammen uit 1829 toen Koning Willem I het Garderegiment Grenadiers en Jagers oprichtte. Deze afdeling bestond uit drie bataljon Grenadiers en twee bataljons Jagers en werd gelegerd op de plek waar de vorst regeerde. Zo vingen de Grenadiers en Jagers in 1830 in Brussel de eerste klap op van de Belgische opstand. Ook beveiligden ze Den Haag tijdens de Eerste Wereldoorlog en verdedigden ze de stad in mei 1940.
De Grenadiers werden in 1960 gelegerd in de Saksen-Weimarkazerne, de Jagers in 1954 in de nabij gelegen Oranjekazerne in Schaarsbergen.

Nu zijn al deze historische wapenfeiten verenigd in het nieuwe groene woongebied in Arnhem-Noord. Ook deel uitmaken van de rijke geschiedenis van Saksen Weimar? Dat kan! Neem een optie op een van de nog beschikbare woningen. Neem contact op met een van de makelaars en vraag naar je mogelijkheden.

Nieuwsgierig geworden? Download hieronder de straatnaamtekening van Saksen Weimar.

Je kunt ons ook volgen op Facebook en Twitter. Of meld je aan voor de nieuwsbrief.