HOUT. HET BOUWMATERIAAL VAN DE TOEKOMST

Volop voordelen voor bouwers en bewoners


Samen staan we voor een grote opgave, volledig energieneutraal en circulair bouwen in 2050. Dat lijkt ver weg, maar is dichtbij gezien de grote transitie die we als bouwsector én samenleving nog moeten doorlopen. Een manier om bij te dragen aan het terugdringen van de belasting op het milieu is kritisch te kijken naar bouwmaterialen. 

NET ZO STERK ALS BETON


Traditionele bouwmethoden met beton en staal zijn vaak milieubelastend. Voor de AppèlPlaats is daarom gekozen voor kruislaaghout, beter bekend als Cross Laminated Timber (CLT). CLT is massief geprefabriceerd hout dat bestaat uit panelen, balken of kolommen. Het materiaal heeft sterke constructieve eigenschappen en kan daardoor gewapend beton vervangen. Het is daarmee hét bouwmateriaal van de toekomst.

PRETTIG BINNENKLIMAAT


CLT is duurzamer dan traditionele alternatieven zoals beton. Hout neemt CO2 op gedurende de groei en door er mee te bouwen wordt CO2 opgeslagen in het gebouw. Beton daarentegen stoot CO2 uit tijdens het productieproces. Daarbij zorgt hout voor een comfortabel woonklimaat door de vochtregulerende werking en goede isolerende eigenschappen. En ook belangrijk: hout draagt bij aan een luxueuze en sfeervolle woonbeleving wanneer u ervoor kiest het materiaal (gedeeltelijk) in het zicht te laten.

Saksen weimar hout

VOORDELEN TIJDENS HET BOUWEN


Doordat de CLT-delen geprefabriceerd worden, kan de bouwtijd op locatie verkort worden. Daarbij is hout een licht materiaal wat zorgt voor minder CO2- en stikstofuitstoot tijdens het transport. Ook zorgt het lagere gewicht voor een vrij stille verwerking en het zorgt voor minder stof op de bouwplaats. Bovendien is CLT volledig recyclebaar; aan het einde van de gebruiksduur zijn de panelen eenvoudig te hergebruiken. Tot slot: hout is eenvoudig afbreekbaar en vormt bij duurzaam bosbeheer een oneindige grondstof.

BLIJF OP DE HOOGTE


Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Schrijf u dan in voor de digitale nieuwsbrief en maak een persoonlijk account aan. Het verplicht u tot niets.
 

Aanmelden